Verschillende soorten tarpen

Tarpen zijn er in allerlei soorten en maten. De verschillen tussen de tarpen uiten zich in talloze eigenschappen zoals het materiaal waarvan de tarp is gemaakt, het aantal bevestigingspunten, het model, de kleur, het gewicht, de pakmaat en de waterdichtheid.

Het materiaal van de tarp:

Tarpen worden meestal gemaakt van polyester, nylon, katoen of polykatoen. De meeste tarpen zijn gemaakt van polyester. Dit materiaal heeft als voordeel dat het een relatief lage prijs heeft, een licht gewicht heeft en een compacte pakmaat. Doordat polyester niet waterdicht is, is een polyester tarp vaak voorzien van een polyurethaan coating (PU coating). Hierdoor wordt de tarp waterdicht.

Lichtgewicht tarpen zijn vaak gemaakt van nylon. Doordat nylon vezels sterker zijn dan polyester vezels kan een nylon tarp met dunner garen worden gewoven dan een polyester tarp terwijl de tarp dezelfde sterkte houdt. Ook nylon tarpen zijn niet waterdicht waardoor deze worden voorzien van een polyurethaan coating (PU coating) of een silicone coating (SI coating) of een combinatie van deze beide coatingen.

Een katoenen tarp is gemaakt van katoenvezels. Deze tarpen hebben vaak een wat zwaarder gewicht dan tarpen die zijn gemaakt van polyester of nylon. Een voordeel aan een katoenen tarp is dat deze ademend is. Dit zorgt voor een aangenaam leefklimaat onder de tarp.

Polykatoenen tarpen zijn gemaakt van een mengsel van de materialen polyester en katoen. Vaak is hierbij de verhouding 65 % polyester en 35 % katoen. Deze tarpen hebben een lichter gewicht dan tarpen die volledig zijn gemaakt van katoen. Wanneer een polykatoenen tarp nat wordt dan zetten de vezels van het materiaal uit waardoor deze waterdicht wordt. Wanneer de tarp droog is dan ademend deze. Hierdoor hoeft een polykatoenen tarp niet te worden behandeld om deze waterdicht te houden.

Het aantal bevestigingspunten:

Het aantal bevestigingspunten van een tarp bepaalt hoe veelzijdig een tarp in te zetten is. Een tarp die alleen aan de hoeken een bevestigingspunt heeft kan op minder manieren worden opgezet dan een tarp die meer bevestigingspunten heeft. Zo zijn er tarpen die zijn voorzien van meer dan 20 bevestigingspunten. Deze punten zijn vaak aan de hoeken, zijden en op het doek van de tarp bevestigd. Hiermee kan de tarp op veel verschillende manieren worden opgezet, vaak zelfs als een gesloten tent.

Het model:

In de basis zijn tarpen onder te verdelen in 3 verschillende modellen, namelijk het vleugel-model, het rechte model en het boog-model tarp.

Het vleugel-model is de meest gestroomlijnde tarp. Hierdoor zijn deze tarpen vaak relatief goed bestendig tegen wind. Een nadeel aan een vleugel-model tarp is dat deze niet veel verschillende opzet-mogelijkheden biedt. Een vleugel-model tarp wordt veel gebruikt als luifel in combinatie met een tent.

Een tarp met een recht model is vaak vierkant of rechthoekig. Deze tarpen kunnen, afhankelijk van het aantal bevestigingspunten, vaak het meest veelzijdig worden ingezet. Een rechte tarp wordt dan ook vaak gebruikt wanneer de tarp wordt gebruikt om onder de overnachten, bijvoorbeeld op de grond op een slaapmat of in een hangmat.

Een boog-model tarp is een tarp die is voorzien van een boogstok. Deze tarpen kunnen normaal gezien maar op een manier worden opgezet en zijn vaak bedoeld als luifel in combinatie met een specifieke tent.

De kleur van een tarp:

Tarpen zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Wanneer een tarp wordt gebruikt in combinatie met een tent wordt de kleur vaak afgestemd op de kleur van de tent. Wanneer een tarp wordt gebruikt om onder te overnachten kiest men vaak voor een schutkleur zoals bruin, groen of camouflage.

Het gewicht en de pakmaat:

Het gewicht en de pakmaat van een tarp zijn grotendeels afhankelijk van het materiaal waarvan de tarp is gemaakt en de afmetingen van de tarp. Ook zal een tarp een grotere pakmaat en hoger gewicht hebben wanneer deze wordt geleverd met stokken. Wanneer een tarp op de camping of in de tuin wordt gebruikt zijn het gewicht en de pakmaat vaak minder belangrijk dan wanneer een tarp in een rugzak of fietstas moet worden vervoerd.

De waterdichtheid en UV bescherming van een tarp:

Een gemiddelde tarp biedt een waterdichtheid van 3000 millimeter waterkolom. Bij deze waterdichtheid biedt de tarp bescherming tegen een zware regenbui. Er zijn ook tarpen die een hogere waterdichtheid bieden tot wel 10.000 millimeter waterkolom. Wanneer een tarp langdurig in nat weer hangt kan deze na verloop van tijd verzadigd raken met water waardoor regen door de tarp kan druppen. Wanneer een tarp een zeer hoge waterdichtheid heeft wordt dit grotendeels voorkomen.

Sommige tarpen bieden ook bescherming tegen UV straling. Dit wordt vaak aangeduidt met UPF (UV Protection Factor). Hoe hoger de UPF waarde is, hoe meer bescherming de tarp biedt tegen UV straling. Hierbij is UPF 50+ normaal gezien de hoogste waarde. UPF 50+ betekent dat de tarp meer dan 98 procent bescherming biedt tegen UV straling.

Bekijk een breed aanbod aan verschillende soorten tarpen in de webwinkel van Tarp.nl via de link hieronder:

Tarp kopen